Gorąca czekolada

goraca czekolada wyśmienita

Rozgrzewająca gorąca czekolada z delikatna nutką migdałowego likieru. Doskonale rozgrzewa nie tylko w walentynki.

SKŁADNIKI

  • czekolada mleczna – 300 g
  • mleko – 1 litr
  • śmietana kremówka – 600 ml
  • likier migdałowy – do smaku
  • kakao – 50 g
  • migdały – 50 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko zagotować, dodać 350 g śmietanki i lekko podgrzać całość, nie gotować. Następnie dodać pokruszone kostki czekolady, mieszać aż się roztopi, dodać kakao i całość dokładnie wymieszać, uważać aby nie zagotować. Na koniec dodać likier migdałowy do smaku.

Migdały podprażyć na patelni na lekko złoty kolor.

Śmietanę ubić na sztywno, można dodać 2 łyżki cukru pudru i szczyptę kwasku cytrynowego.

Czekoladę gorąca nalać do szklanek, ułożyć na wierzchu bitą śmietanę i posypać migdałami.

goraca czekolada z lizakamigoraca czekolada zbitą śmietaną

Ten wpis został opublikowany w kategorii Soki, Napoje i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *