Rozgrzewająca gorąca czekolada z delikatna nutką migdałowego likieru. Doskonale rozgrzewa nie tylko w walentynki.
SKŁADNIKI
- czekolada mleczna – 300 g
- mleko – 1 litr
- śmietana kremówka – 600 ml
- likier migdałowy – do smaku
- kakao – 50 g
- migdały – 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko zagotować, dodać 350 g śmietanki i lekko podgrzać całość, nie gotować. Następnie dodać pokruszone kostki czekolady, mieszać aż się roztopi, dodać kakao i całość dokładnie wymieszać, uważać aby nie zagotować. Na koniec dodać likier migdałowy do smaku.
Migdały podprażyć na patelni na lekko złoty kolor.
Śmietanę ubić na sztywno, można dodać 2 łyżki cukru pudru i szczyptę kwasku cytrynowego.
Czekoladę gorąca nalać do szklanek, ułożyć na wierzchu bitą śmietanę i posypać migdałami.