Na obiad przyrządziłam domowe tortille z kurczakiem (danie kuchni meksykańskiej) z wcześniej upieczonym własnoręcznie plackiem-tortillą. Palce lizać. Placki bardzo dobre, świeże bez konserwantów i do tego tanie!
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
Tortilla kukurydziana
- mąka kukurydziana – 2 szklanki
- mąka pszenna – 1 szklanka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
- woda letnia – 1 szklanka
- sól – 1 łyżeczka
Tortilla pszenna
- mąka pszenna – 3 szklanki
- letnia woda – 1 szklanka
- sól – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tak samo postępować przy przyrządzaniu tortilli kukurydzianej i pszennej.
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopiec z wgłębieniem, dodać sól, olej i za pomocą noża dolewać po troszku wody i zarabiać ciasto. Kiedy już będzie dość spójne ciasto wyrabiać w rekach aby stało się jednolite, bez grudek. Ciasto podzielić na mniejsze części, placki, cieniutko je rozwałkować można wykrawać równe okrągłe placuszki (ja odcinałam kółka za pomocą miski).
Placki piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu z obu stron do momentu gdy pojawia się brązowe plamki.
Placki po upieczeniu stają się twarde, należy je przykryć na chwilę wilgotną ściereczką, staną sie elastyczne i gotowe do zwijania.