Domowe tortille pszenne i kukurydziane

domowa tortilla pszenna

 

Na obiad przyrządziłam domowe tortille z kurczakiem (danie kuchni meksykańskiej) z wcześniej upieczonym własnoręcznie plackiem-tortillą. Palce lizać. Placki bardzo dobre, świeże bez konserwantów i do tego tanie!

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

Tortilla kukurydziana

  • mąka kukurydziana – 2 szklanki
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • woda letnia – 1 szklanka
  • sól – 1 łyżeczka

Tortilla pszenna

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • letnia woda – 1 szklanka
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tak samo postępować przy przyrządzaniu tortilli kukurydzianej i pszennej.

Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopiec z wgłębieniem, dodać sól, olej i za pomocą noża dolewać po troszku wody i zarabiać ciasto. Kiedy już będzie dość spójne  ciasto wyrabiać w rekach aby stało się jednolite, bez grudek. Ciasto podzielić na mniejsze części, placki, cieniutko je rozwałkować można wykrawać równe okrągłe placuszki (ja odcinałam kółka za pomocą miski).

Placki piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu z obu stron do momentu gdy pojawia się brązowe plamki.

Placki po upieczeniu stają się twarde, należy je przykryć na chwilę wilgotną ściereczką, staną sie elastyczne i gotowe do zwijania.
domowa tortilla kukurydziana domowe tortille

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *