Nuggetsy z kurczaka na trzy sposoby

Nuggetsy z kurczaka na trzy sposoby

Kawałki kurczaka w panierce na trzy sposoby, smaki. Tradycyjna panierka z bułki tartej, panierka z chipsów i panierka z sezamu. Która najlepsza? Trudno powiedzieć bo wszystkie inne ale dobre.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • filet z kurczaka – 3 filety pojedyncze
  • sezam – 100 g
  • chipsy – 200 g
  • bułka tarta –
  • mąka pszenna –
  • sól, pieprz – do smaku
  • przyprawa kebab-gyros – do smaku
  • jajka – 3-4 sztuki
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić w dowolny sposób na mniejsze kawałki.

Kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros.

Do pięciu misek rozsypać panierki: sezam, bułkę tartą, pokruszone drobno chipsy (o dowolnym smaku), mąkę i roztrzepane jajka.

Wszystkie kawałki mięsa panierować w mące, jajku a następnie w sezamie i kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć aż będą miękkie.

Następnie mąka, jajko i chipsy, kolejne mąka, jajko i bułka tarta.

Tak przygotowane nuggetsy podawać z ulubionymi sosami: u mnie majonezowy, serowy i czosnkowy.

nuggetsy z kurczaka przygotowanie

nuggetsy z kurczaka pieczenie Nuggetsy z kurczaka sosy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Nuggetsy z kurczaka na trzy sposoby

  1. monika pisze:

    świetne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *