Kawałki kurczaka w panierce na trzy sposoby, smaki. Tradycyjna panierka z bułki tartej, panierka z chipsów i panierka z sezamu. Która najlepsza? Trudno powiedzieć bo wszystkie inne ale dobre.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 3 filety pojedyncze
- sezam – 100 g
- chipsy – 200 g
- bułka tarta –
- mąka pszenna –
- sól, pieprz – do smaku
- przyprawa kebab-gyros – do smaku
- jajka – 3-4 sztuki
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić w dowolny sposób na mniejsze kawałki.
Kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros.
Do pięciu misek rozsypać panierki: sezam, bułkę tartą, pokruszone drobno chipsy (o dowolnym smaku), mąkę i roztrzepane jajka.
Wszystkie kawałki mięsa panierować w mące, jajku a następnie w sezamie i kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć aż będą miękkie.
Następnie mąka, jajko i chipsy, kolejne mąka, jajko i bułka tarta.
Tak przygotowane nuggetsy podawać z ulubionymi sosami: u mnie majonezowy, serowy i czosnkowy.
świetne 😉