Ciasto oczko

Ciasto oczko

To taki mój pomysł na wykorzystanie mrożonych truskawek do ciasta w zimie.

    Czas przygotowania – 90 min.
 

SKŁADNIKI

    Biszkopt

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    Truskawki

  • mrożone truskawki – 800 g
  • galaretka truskawkowa – 3 sztuki
  • cukier – do smaku

    Oczka

  •  biszkopty okrągłe
  • dżem truskawkowy/powidło śliwkowe

    Bita śmietana

  • śmietana 30% – 500 ml
  • galaretka żółta – 200 ml wody
  •  cukier puder – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2-3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Porcja na dużą blaszkę.

Przygotować galaretkę żółtą rozpuszczoną w 1 szklance wody.

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około30-40 min. w temp.130 [°C] (każdy piekarnik piecze w innej temp.).
Wszystkie składniki biszkopta dokładnie i długo ubijać, wówczas biszkopt będzie wysoki, puszysty.

Truskawki

Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem, mogą pozostać większe kawałki owoców.

Do truskawek dodać 1 szklankę wody i całość zagotować, dodać cukier do smaku. Jeżeli truskawki się zagotują wówczas zdjąć z ognia i wsypać wszystkie galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do delikatnego stężenia.

Owoce wylać na biszkopt, kiedy delikatnie zaczną tężeć. Na truskawkach poukładać równo przełożone biszkopty-oczka. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Oczka

2 biszkopty połączyć ze sobą marmoladą najlepiej truskawkową lub powidłem śliwkowym (nie dodawać dżemów na bazie cukrów żelujących). Połączone biszkopty-oczka równo ułożyć na truskawkach.

Bita śmietana

Kiedy truskawki zastygną całkowicie wówczas ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder, sok z cytryny i tężejącą galaretkę. Wszystko razem ubić  dla otrzymania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowaną śmietankę wylać na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.

Wierzch udekorować czekoladą.

Ciasto oczko pyszne

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *