To taki mój pomysł na wykorzystanie mrożonych truskawek do ciasta w zimie.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Truskawki
- mrożone truskawki – 800 g
- galaretka truskawkowa – 3 sztuki
- cukier – do smaku
Oczka
- biszkopty okrągłe
- dżem truskawkowy/powidło śliwkowe
Bita śmietana
- śmietana 30% – 500 ml
- galaretka żółta – 200 ml wody
- cukier puder – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porcja na dużą blaszkę.
Przygotować galaretkę żółtą rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C] (każdy piekarnik piecze w innej temp.).
Wszystkie składniki biszkopta dokładnie i długo ubijać, wówczas biszkopt będzie wysoki, puszysty.
Truskawki
Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem, mogą pozostać większe kawałki owoców.
Do truskawek dodać 1 szklankę wody i całość zagotować, dodać cukier do smaku. Jeżeli truskawki się zagotują wówczas zdjąć z ognia i wsypać wszystkie galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do delikatnego stężenia.
Owoce wylać na biszkopt, kiedy delikatnie zaczną tężeć. Na truskawkach poukładać równo przełożone biszkopty-oczka. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Oczka
2 biszkopty połączyć ze sobą marmoladą najlepiej truskawkową lub powidłem śliwkowym (nie dodawać dżemów na bazie cukrów żelujących). Połączone biszkopty-oczka równo ułożyć na truskawkach.
Bita śmietana
Kiedy truskawki zastygną całkowicie wówczas ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder, sok z cytryny i tężejącą galaretkę. Wszystko razem ubić dla otrzymania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną śmietankę wylać na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.
Wierzch udekorować czekoladą.