Tradycyjny kotlet schabowy z delikatnym słodkawym smakiem, z dodatkiem ananasa i żurawiny. Jest to ciekawy pomysł na urozmaicony obiad nie koniecznie ze zwykłym schabowym.
SKŁADNIKI
- schab (6 kotletów) – 0,5 kg
- ananas – 1 puszka
- żurawina suszona – ok. 2 łyżki
- ser żółty – 6 większych plastrów
Panierka
- bułka tarta
- jajka
- mąka
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab pokroić na kotlety.
Ananasy dobrze odsączyć z syropu.
Do rozbijania kotletów dobrze jest użyć foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.
Kotleta owinąć w folię i rozbić na odpowiednią grubość.
Kotlety oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą trzecią miskę wsypać bułkę tartą.
Kotlety panierować w mące, jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż mięso zmięknie.
Pod koniec pieczenia na kotletach na środku ułożyć krążki ananasa, na środek do otworu nałożyć żurawinę i całość przykryć serem i zapiec do momentu aż ser się roztopi.