Kotlet schabowy z ananasem

Kotlet schabowy z ananasem

Tradycyjny kotlet schabowy z delikatnym słodkawym smakiem, z dodatkiem ananasa i żurawiny. Jest to ciekawy pomysł na urozmaicony obiad nie koniecznie ze zwykłym schabowym.

SKŁADNIKI

  • schab (6 kotletów) – 0,5 kg
  • ananas – 1 puszka
  • żurawina suszona – ok. 2 łyżki
  • ser żółty – 6 większych plastrów

Panierka

  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab pokroić na kotlety.

Ananasy dobrze odsączyć z syropu.

Do rozbijania kotletów dobrze jest użyć foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.

Kotleta owinąć w folię i rozbić na odpowiednią grubość.

Kotlety oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą trzecią miskę wsypać bułkę tartą.

Kotlety panierować w mące, jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż mięso zmięknie.

Pod koniec pieczenia na kotletach na środku ułożyć krążki ananasa, na środek do otworu nałożyć żurawinę i całość przykryć serem i zapiec do momentu aż ser się roztopi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *