Smalec z cebulką i kiełbaską

Smalec z cebulką i kiełbaską, to staropolski przysmak nieco udoskonalony. Kompozycja składników przepisu sprawia,  iż kromeczka chleba ze smalcem przypomina stare dobre czasy.

smalecdomowy1

Przepisów na domowy smalec jest bardzo dużo, ze skwarkami, słoniną, boczkiem, ale u mnie w domu zajadają się przysmakiem zrobionym z poniższych składników. Jest to przepis bardzo szybki, ale w efekcie końcowym jest to bardzo dobry przysmak.

Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

  • smalec – 2 kostki
  • kiełbasa podwawelska, podgórska, toruńska – 1 kg
  • cebula – 4 sztuki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę, kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, w rondlu rozgrzać smalec i dodać cebulę, podsmażyć ją na rumiany kolor dodać kiełbasę i wysmażyć wszystko razem.

Na koniec doprawić solom i pieprzem do smaku. Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do zastygnięcia.

Można również cebulę, kiełbasę zmielić przez maszynkę do mięsa na grubym sitku i wszystko razem usmażyć. Odstawić do zastygnięcia.

Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym.

smalecdomowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Smalec z cebulką i kiełbaską

  1. szczurzyca pisze:

    wyszło smaczne. wszyscsy chwalili. polecam to danie. ps. robiłam z kiełbasą podwawelskaą od h. kani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *