Smalec z cebulką i kiełbaską, to staropolski przysmak nieco udoskonalony. Kompozycja składników przepisu sprawia, iż kromeczka chleba ze smalcem przypomina stare dobre czasy.
Przepisów na domowy smalec jest bardzo dużo, ze skwarkami, słoniną, boczkiem, ale u mnie w domu zajadają się przysmakiem zrobionym z poniższych składników. Jest to przepis bardzo szybki, ale w efekcie końcowym jest to bardzo dobry przysmak.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- smalec – 2 kostki
- kiełbasa podwawelska, podgórska, toruńska – 1 kg
- cebula – 4 sztuki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę, kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, w rondlu rozgrzać smalec i dodać cebulę, podsmażyć ją na rumiany kolor dodać kiełbasę i wysmażyć wszystko razem.
Na koniec doprawić solom i pieprzem do smaku. Przelać do mniejszych naczyń i odstawić do zastygnięcia.
Można również cebulę, kiełbasę zmielić przez maszynkę do mięsa na grubym sitku i wszystko razem usmażyć. Odstawić do zastygnięcia.
Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym.
wyszło smaczne. wszyscsy chwalili. polecam to danie. ps. robiłam z kiełbasą podwawelskaą od h. kani