Bardzo delikatna i szybka w przygotowaniu rolada biszkoptowa z owocami – truskawkami. Przyznam, że przygotowując ją myślałam, że nie wyjdzie bo truskawki puszczą sok i ciasto nie wyrośnie, ale jednak się pomyliłam i wyszło w smaku rewelacyjnie dobre. Do przygotowania tej rolady można wykorzystać inne owoce.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 120 g
- cukier kryształ – 140 g
- jajka – 4 sztuki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- kasza manna – 2 łyżki
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Duża blacha
Truskawki dokładnie wypłukać, usunąć szypułki i osuszyć.
Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dno blaszki wysmarować tłuszczem położyć papier do pieczenia i całość posypać kaszą manną. Na kaszy ułożyć połówki lub całe truskawki, następnie wylać masę biszkoptową, delikatnie i równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Piec w temperaturze swojego piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Roladę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.