Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Bardzo delikatna i szybka w przygotowaniu rolada biszkoptowa z owocami – truskawkami. Przyznam, że przygotowując ją myślałam, że nie wyjdzie bo truskawki puszczą sok i ciasto nie wyrośnie, ale jednak się pomyliłam i wyszło w smaku rewelacyjnie dobre. Do przygotowania tej rolady można wykorzystać inne owoce.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 120 g
  • cukier kryształ – 140 g
  • jajka – 4 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • kasza manna – 2 łyżki
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Duża blacha

Truskawki dokładnie wypłukać, usunąć szypułki i osuszyć.

Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Dno blaszki wysmarować tłuszczem położyć papier do pieczenia i całość posypać kaszą manną. Na kaszy ułożyć połówki lub całe truskawki, następnie wylać masę biszkoptową, delikatnie i równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Piec w temperaturze swojego piekarnika.

Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.

Roladę oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Rolada z truskawkami Rolada z truskawkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *