Francuskie zawijańce to jak sama nazwa wskazuje nadzienie z tego co pod ręką zawinięte w ciasto francuskie. Bardzo urozmaicone nadzienie, wieloskładnikowe ale w smaku pyszne.
Czas przygotowania – 40 minut
SKŁADNIKI
- szynka – 150 g
- pieczarki – 150 g
- cukinia – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- filet z kurczaka – 1 sztuka
- papryka świeża – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku –
- curry – do smaku
- ciasto francuskie (gotowe) – 1-2 sztuki
- olej do smażenia –
- ser żółty – ok. 100-150 g
- jajko – 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać i podsmażyć pieczarki. W momencie kiedy pieczarki puszczą wodę należy ją odparować i dodać pokrojoną w kostkę szynkę a następnie kurczaka. Całość poddusić.
Kolejno dodać cukinie pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i wszystko dokładnie wymieszać, poddusić jeszcze przez chwilę.
Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.
Ciasto francuskie wyjąc z lodówki tuż przed nałożeniem farszu. Rozwinąć je i pokroić na 6 kwadratów.
Na każdym ułożyć odpowiednią ilość farszu i zwinąć w rulon, dokładnie posklejać brzegi.
Tak otrzymane bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. swojego piekarnika do momentu aż bułeczki się zrumienią.
Doskonale smakują z sosem tzatziki.