Francuskie zawijańce

Francuskie zawijańce

Francuskie zawijańce to jak sama nazwa wskazuje nadzienie z tego co pod ręką zawinięte w ciasto francuskie. Bardzo urozmaicone nadzienie, wieloskładnikowe ale w smaku pyszne.

    Czas przygotowania – 40 minut

SKŁADNIKI

  • szynka – 150 g
  • pieczarki – 150 g
  • cukinia – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • filet z kurczaka – 1 sztuka
  • papryka świeża – 1 sztuka
  • sól, pieprz do smaku –
  • curry – do smaku
  • ciasto francuskie (gotowe) – 1-2 sztuki
  • olej do smażenia –
  • ser żółty – ok. 100-150 g
  • jajko – 1 sztuka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać i podsmażyć pieczarki. W momencie kiedy pieczarki puszczą wodę należy ją odparować i dodać pokrojoną w kostkę szynkę a następnie kurczaka. Całość poddusić.

Kolejno dodać cukinie pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i wszystko dokładnie wymieszać, poddusić jeszcze przez chwilę.

Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.

Ciasto francuskie wyjąc z lodówki tuż przed nałożeniem farszu. Rozwinąć je i pokroić na 6 kwadratów.

Na każdym ułożyć odpowiednią ilość farszu i zwinąć w rulon, dokładnie posklejać brzegi.

Tak otrzymane bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika  i piec w temp. swojego piekarnika do momentu aż bułeczki się zrumienią.

Doskonale smakują z sosem tzatziki.

Francuskie zawijańce

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *