Kalarepka również obrodziła w tym roku, warto wykorzystywać ją w swoich posiłkach ze względu na duże zasoby witamin i soli mineralnych.
Kalarepa zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- kalarepa – 2-3 sztuki
- sałata strzępiasta, lodowa lub masłowa – 1 główka
- ogórek zielony świeży – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 mala sztuka
- szczypiorek, koperek – wedle uznania
- sól, pieprz do smaku –
- śmietana lub jogurt naturalny – 3-4 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Sałatę dokładnie wypłukać, osuszyć na ręczniku.
Kalarepa najlepiej jak jest młodziutka i nie zawiera zdrewniałych części, jeżeli je posiada to nie dodajemy do surówki, tylko miękką część.
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, posolić szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min.
Ogórki obrać i również zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić szczyptą soli i również odstawić na 15 min.
Po upływie tego czasu sałatę pokroić drobno lub porwać na mniejsze części, dodać odciśnięte ogórki i kalarepę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt lub śmietanę i całość wymieszać.