Sałata zielona z kalarepą

Sałata zielona z kalarepą

Kalarepka również obrodziła w tym roku, warto wykorzystywać ją w swoich posiłkach ze względu na duże zasoby witamin i soli mineralnych.

Kalarepa zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • kalarepa – 2-3 sztuki
  • sałata strzępiasta, lodowa lub masłowa – 1 główka
  • ogórek zielony świeży – 2 sztuki
  • cebula czerwona – 1 mala sztuka
  • szczypiorek, koperek – wedle uznania
  • sól, pieprz do smaku –
  • śmietana lub jogurt naturalny – 3-4 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie wypłukać, osuszyć na ręczniku.

Kalarepa najlepiej jak jest młodziutka i nie zawiera zdrewniałych części, jeżeli je posiada to nie dodajemy do surówki, tylko miękką część.

Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, posolić szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min.

Ogórki obrać i również zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić szczyptą soli i również odstawić na 15 min.

Po upływie tego czasu sałatę pokroić drobno lub porwać na mniejsze części, dodać odciśnięte ogórki i kalarepę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt lub śmietanę i całość wymieszać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *