W sezonie kiedy w lasach pełno jagód, dodatkowo upalne dni nie może zabraknąć również domowych lodów z jagód. Własnoręcznie zbierane jagody są słodsze dlatego bardzo prosty deser lodowy dla łasuszków.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- jagody świeże lub mrożone – 500 g
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier – 1/2 szklanki
- woda – 3 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Jagody dokładnie wypłukać, oczyścić z listków i osuszyć.
Z wody i cukru ugotować syrop, dodać jagody i delikatnie podgotować, można delikatnie blenderem lub nawet widelcem zmiażdżyć owoce lub pozostawić w całości aby były wyczuwalne.
Syrop jagodowy dobrze wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać stopniowo zimny syrop jagodowy i dokładnie wymieszać mikserem.
Masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować według jej instrukcji lub zamrozić i co kilka godzin mieszać, aby rozbić kryształki lodów.