Lody jagodowe

Lody borówkowe

W sezonie kiedy w lasach pełno jagód, dodatkowo upalne dni nie może zabraknąć również domowych lodów z jagód. Własnoręcznie zbierane jagody są słodsze dlatego bardzo prosty deser lodowy dla łasuszków.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • jagody świeże lub mrożone – 500 g
  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier – 1/2 szklanki
  • woda – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie wypłukać, oczyścić z listków i osuszyć.

Z wody i cukru ugotować syrop, dodać jagody i delikatnie podgotować, można delikatnie blenderem lub nawet widelcem zmiażdżyć owoce lub pozostawić w całości aby były wyczuwalne.

Syrop jagodowy dobrze wystudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać stopniowo zimny syrop jagodowy i dokładnie wymieszać mikserem.

Masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować według jej instrukcji lub zamrozić i co kilka godzin mieszać, aby rozbić kryształki lodów.

Lody jagodowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *