Kapusta pekińska ze słonecznikiem

kapustapekinska

Sałatka ta to doskonały dodatek jako surówka do obiadu ale nie tylko. Jeżeli raz ją skosztujecie, to będzie ona w waszym menu często się pojawiać ze względu na doskonały smak i szybkość w przygotowaniu.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska – 1 mała główka
  • słonecznik łuskany – 20 dag
  • ananasy – 1 puszka
  • olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • pieprz mielony – do smaku
  • sól – do smaku

Majonez

  • śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 100 ml
  • majonez gotowy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Słonecznik zrumienić na oleju, wystudzić.

Kapustę pekińską pokroić drobniutko, przełożyć do miski i dodać 0,5 małej łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby kapusta zmiękła.

Ananasy dąć na sitko aby obciekły z syropu a następnie pokroić w kostkę.

Kapustę jeżeli zmiękła należy ja odcisnąć z nadmiaru wody, dać do miski, dodać ananasy i słonecznik wszystko dokładnie wymieszać na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez.

kapustapekinska1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *