Sałatka ta to doskonały dodatek jako surówka do obiadu ale nie tylko. Jeżeli raz ją skosztujecie, to będzie ona w waszym menu często się pojawiać ze względu na doskonały smak i szybkość w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska – 1 mała główka
- słonecznik łuskany – 20 dag
- ananasy – 1 puszka
- olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
- pieprz mielony – do smaku
- sól – do smaku
Majonez
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 100 ml
- majonez gotowy – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słonecznik zrumienić na oleju, wystudzić.
Kapustę pekińską pokroić drobniutko, przełożyć do miski i dodać 0,5 małej łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby kapusta zmiękła.
Ananasy dąć na sitko aby obciekły z syropu a następnie pokroić w kostkę.
Kapustę jeżeli zmiękła należy ja odcisnąć z nadmiaru wody, dać do miski, dodać ananasy i słonecznik wszystko dokładnie wymieszać na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez.