Cukinia marynowana

Cukinia marynowana

Cukinia jest warzywem, które można podawać i przyrządzać na wiele sposobów. Ja bardzo lubię takie wydanie cukinii, lekko pikantne, ostre. Doskonały dodatek do kanapek w zimie, sałatek.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • cukinia – 2 kg
  • cebula – 1-2 sztuki
  • koper –
  • czosnek

    Zalewa

  • woda – 1 litr
  • ocet 10% – 3/4 szklanki
  • cukier puder – 6 łyżeczek
  • sól – 3 łyżeczki
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych i ocet. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.

Cukinia najlepiej aby była mała, młoda, wówczas mamy pewność, że nie ma dużych pestek.

Cukinie dokładnie umyć, pokroić lub zszatkować w plasterki.

Do słoików, na dno wrzucić kilka plasterków cebuli, następnie w słoiku ułożyć plasterki cukinii, na wierzch dodać gałązki kopru (najlepiej z nasionami), mały ząbek czosnku.

Tak przygotowaną zalewą zalać słoiki, szczelnie zakręcić i pasteryzować  ok. 10 min. od momentu wrzenia.

Cukinia marynowana w occie

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *