Cukinia jest warzywem, które można podawać i przyrządzać na wiele sposobów. Ja bardzo lubię takie wydanie cukinii, lekko pikantne, ostre. Doskonały dodatek do kanapek w zimie, sałatek.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- cukinia – 2 kg
- cebula – 1-2 sztuki
- koper –
- czosnek
Zalewa
- woda – 1 litr
- ocet 10% – 3/4 szklanki
- cukier puder – 6 łyżeczek
- sól – 3 łyżeczki
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych i ocet. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Cukinia najlepiej aby była mała, młoda, wówczas mamy pewność, że nie ma dużych pestek.
Cukinie dokładnie umyć, pokroić lub zszatkować w plasterki.
Do słoików, na dno wrzucić kilka plasterków cebuli, następnie w słoiku ułożyć plasterki cukinii, na wierzch dodać gałązki kopru (najlepiej z nasionami), mały ząbek czosnku.
Tak przygotowaną zalewą zalać słoiki, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. od momentu wrzenia.