Sernik z borówkami amerykańskimi

Sernik z borówkami amerykańskimi

Tym razem sernik z owocami, borówkami amerykańskimi. Doskonale nadają się do pieczonych ciast ponieważ po upieczeniu pozostają w całości, jeżeli są bardziej dojrzale puszczą delikatnie sok co nada większego efektu wizualnego ciastu.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • jajka – 12 sztuk
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • ser biały – 1,5 kg
  • margaryna – 250 g
  • budyń waniliowy – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • borówki amerykańskie – ok. 300 g
  • galaretka czerwona – 2 sztuki

Sposób przygotowania

Tortownica 31 cm.

Borówki dokładnie wypłukać i osuszyć.

Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec  mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny (cytrynę dokładnie umyć, wyszorować), ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, następnie dodać mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia.

Dodać  ubite białka. Do gotowej masy serowej dodać wypłukane i dokładnie osuszone borówki,

Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożonej  herbatnikami. Piec około 1,5 godziny.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku,  przestudzić i lekko tężejącą galaretkę wylać na zimny sernik.

Sernik

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *