Tym razem sernik z owocami, borówkami amerykańskimi. Doskonale nadają się do pieczonych ciast ponieważ po upieczeniu pozostają w całości, jeżeli są bardziej dojrzale puszczą delikatnie sok co nada większego efektu wizualnego ciastu.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- jajka – 12 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- ser biały – 1,5 kg
- margaryna – 250 g
- budyń waniliowy – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sok z połowy cytryny
- borówki amerykańskie – ok. 300 g
- galaretka czerwona – 2 sztuki
Sposób przygotowania
Tortownica 31 cm.
Borówki dokładnie wypłukać i osuszyć.
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny (cytrynę dokładnie umyć, wyszorować), ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, następnie dodać mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia.
Dodać ubite białka. Do gotowej masy serowej dodać wypłukane i dokładnie osuszone borówki,
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożonej herbatnikami. Piec około 1,5 godziny.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, przestudzić i lekko tężejącą galaretkę wylać na zimny sernik.