Aż boje się zaglądać do tego słoiczka, ponieważ sama tam pikanteria. Nie jestem zwolennikiem pikantnych smaków, ale pozwoliłam sobie zrobić przetwory ponieważ obrodziła papryczka w tym roku na działce.
SKŁADNIKI
- papryka chili – ok. 1k
- czosnek – 1 ząbek na słoik
- olej – 1 łyżka na słoik
Zalewa
- ziele angielskie, liść laurowy – kilka sztuk
- woda – 1 litr
- ocet 10% – 7 łyżek
- sól – 2 łyżki
- cukier – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę dokładnie wypłukać.
Gotowe papryczki ułożyć w słoiku jak najciaśniej, dodać ząbek czosnku (jeżeli jest dość duży to przekroić go na pół) i łyżkę oleju.
Z podanych składników ugotować zalewę, kiedy zacznie wrzeć pogotować ją ok.2-3 min., gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach, dodając z zalewy do słoików liść i ziele.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować od momentu wrzenia ok. 15 min.