Marynowana papryka chili

Aż boje się zaglądać do tego słoiczka, ponieważ sama tam pikanteria. Nie jestem zwolennikiem pikantnych smaków, ale pozwoliłam sobie zrobić przetwory ponieważ obrodziła papryczka w tym roku na działce.

Marynowana papryka chili

SKŁADNIKI

  • papryka chili – ok. 1k
  • czosnek – 1 ząbek na słoik
  • olej – 1 łyżka na słoik

Zalewa

  • ziele angielskie, liść laurowy – kilka sztuk
  • woda – 1 litr
  • ocet 10% – 7 łyżek
  • sól – 2 łyżki
  • cukier – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę dokładnie wypłukać.

Gotowe papryczki ułożyć  w słoiku jak najciaśniej, dodać ząbek czosnku (jeżeli jest dość duży to przekroić go na pół) i łyżkę oleju.

Z podanych składników ugotować zalewę, kiedy zacznie wrzeć pogotować ją ok.2-3 min., gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach, dodając z zalewy do słoików liść i ziele.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować od momentu wrzenia ok. 15 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *