Łosoś w sosie chrzanowym

Łosoś w sosie chrzanowym

 

Coś na piątkowy obiad bo ryba w panierce się już znudziła tym razem filet z łososia z cebulką polany sosem chrzanowym. Warto spróbować.

Czas przygotowania –  20 min.

Składniki

  • filet z łososia – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • śmietana 18 % – 300 g
  • chrzan tarty w słoiku – 2-4 łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Filet z łososia wypłukać, osuszyć, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 min do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i z obu stron przyrumienić łososia, następnie zdjąć go z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki lub półplasterki tak aby była miękka, należy oprószyć ją solą dla smaku oraz sól spowoduję, że cebula szybciej zmięknie.
W osobnym rondelku podgrzać na małym ogniu śmietanę (nie powinna wrzeć), do śmietany dodać chrzan dla swojego smaku, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
Cebulkę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć łososia i polać ciepłym sosem chrzanowym.

 

 

Łosoś w sosie chrzanowym

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *