Coś na piątkowy obiad bo ryba w panierce się już znudziła tym razem filet z łososia z cebulką polany sosem chrzanowym. Warto spróbować.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- filet z łososia – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- śmietana 18 % – 300 g
- chrzan tarty w słoiku – 2-4 łyżeczki
- sól, pieprz – do smaku
- olej do smażenia
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Filet z łososia wypłukać, osuszyć, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 min do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i z obu stron przyrumienić łososia, następnie zdjąć go z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki lub półplasterki tak aby była miękka, należy oprószyć ją solą dla smaku oraz sól spowoduję, że cebula szybciej zmięknie.
W osobnym rondelku podgrzać na małym ogniu śmietanę (nie powinna wrzeć), do śmietany dodać chrzan dla swojego smaku, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
Cebulkę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć łososia i polać ciepłym sosem chrzanowym.