Keks z tego przepisu robi zawsze moja ciocia szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, jej chyba wychodzi najlepiej. Zawsze daje do niego bardzo dużo bakalii, skórki pomarańczowej, śliwek suszonych i innych różności. Przepis jest dość prosty, wymaga tylko dokładnego ucierania składników, wówczas ciasto będzie udane.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- kasza manna – 8 łyżek
- masło – 4 łyżki
- cukier puder – 11 łyżek
- mleko – 1 szklanka
- jajka – 2 sztuki
- maka pszenna tortowa – 2 szklanki + 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- bakalie ulubione – ok. 200 g
- olejek migdałowy do smaku
Sposób przygotowania
Przepis na małą keksówkę, ja zrobiłam z 1,5 porcji.
Masło utrzeć dokładnie razem z cukrem pudrem i jajkami. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Następnie dodać na kaszę mannę i na przemian mąkę wraz z mlekiem, proszek do pieczenia i ciągle całość ucierać.
Bakalie oprószyć łyżką mąki i dodać do ciasta, starannie wymieszać z ciastem.
Ciasto przełożyć do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 1 godziny w temp. swojego piekarnika. Sprawdzać patyczkiem, wykałaczką czy ciasto jest suche, wówczas jest gotowe, jeżeli patyczek jest mokry ciasto jeszcze jest nie upieczone.