Keks z bakaliami

keks z bakaliamiiKeks z tego przepisu robi zawsze moja ciocia szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, jej chyba wychodzi najlepiej. Zawsze daje do niego bardzo dużo bakalii, skórki pomarańczowej, śliwek suszonych i innych różności. Przepis jest dość prosty, wymaga tylko dokładnego ucierania składników, wówczas ciasto będzie udane.

Czas przygotowania –  20 min.

Składniki

  • kasza manna – 8 łyżek
  • masło – 4 łyżki
  • cukier puder – 11 łyżek
  • mleko – 1 szklanka
  • jajka – 2 sztuki
  • maka pszenna tortowa – 2 szklanki + 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • bakalie ulubione – ok. 200 g
  • olejek migdałowy do smaku

Sposób przygotowania

Przepis na małą keksówkę, ja zrobiłam z 1,5 porcji.

Masło utrzeć dokładnie razem z cukrem pudrem i jajkami. Powinna powstać gładka, jednolita masa.

Następnie dodać na kaszę mannę i na przemian mąkę wraz z mlekiem, proszek do pieczenia i ciągle całość ucierać.

Bakalie oprószyć łyżką mąki i dodać do ciasta, starannie wymieszać z ciastem.

Ciasto przełożyć do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 1 godziny w temp. swojego piekarnika. Sprawdzać patyczkiem, wykałaczką czy ciasto jest suche, wówczas jest gotowe, jeżeli patyczek jest mokry ciasto jeszcze jest nie upieczone.

keks z bakaliamiiBakaliowy keks

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *