Surówka specjalnie dla moich dzieci, które lubią surówki z rodzynkami. Do tego też pomarańcze, za którymi bardzo przepadają a seler dla zwiększenia witaminy C, ponieważ zawiera jej więcej nawet o trzy razy niż cytrusy.
Porcja witamin do obiadu, dla dzieci.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- seler – 1 korzeń
- pomarańcza – 2 sztuki
- rodzynki – 100 g
- sok z pomarańcza lub cytryny – 1 sztuka
- cukier puder do smaku –
Sposób przygotowania
Selera obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zetrzeć w maszynce na odpowiedniej przystawce.
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy lub cytryny i skropić nim selera, wymieszać, dzięki temu szybko nie ściemnieje.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie odsączyć na sitku.
Pomarańcze obrać, dokładnie je wy filetować aby nie było białego albedo (z białą skórką surówka będzie miała goryczkę- gorzki smak).
Do selera dodać pokrojone pomarańcze w kostkę lub większe kawałki, dodać rodzynki i troszkę cukru pudru do smaku, chociaż nie jest to konieczne.
Surówka gotowa.