Surówka z selera, pomarańczy i rodzynek

Surówka z selera, pomarańczy

Surówka specjalnie dla moich dzieci, które lubią surówki z rodzynkami. Do tego też pomarańcze, za którymi bardzo przepadają a seler dla zwiększenia witaminy C, ponieważ zawiera jej więcej nawet o trzy razy niż cytrusy.

Porcja witamin do obiadu, dla dzieci.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • seler – 1 korzeń
  • pomarańcza – 2 sztuki
  • rodzynki – 100 g
  • sok z pomarańcza lub cytryny – 1 sztuka
  • cukier puder do smaku –

Sposób przygotowania

Selera obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zetrzeć w maszynce na odpowiedniej przystawce.

Wycisnąć sok z 1 pomarańczy lub cytryny i skropić nim selera, wymieszać, dzięki temu szybko nie ściemnieje.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie odsączyć na sitku.

Pomarańcze obrać, dokładnie je wy filetować aby nie było białego albedo (z białą skórką surówka będzie miała goryczkę- gorzki smak).

Do selera dodać pokrojone pomarańcze w kostkę lub większe kawałki, dodać rodzynki i troszkę cukru pudru do smaku, chociaż nie jest to konieczne.

Surówka gotowa.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *