Sałata jarzynowa z porem

salata jarzynowa z porem

Sałata jarzynowa inaczej, z dodatkiem świeżego pora. Por nie parzony, surowy. Sałata bardzo dobra tylko po wykonaniu muszą wszystkie aromaty dokładnie się wymieszać, ponieważ pora w salacie od razu tak intensywnie nie czuć. Najlepiej sałatę przygotować wieczorem dnia poprzedzającego kiedy chcemy ją podać.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • marchewka – 1/2 kg
  • pietruszka – 1/2 kg
  • seler – 1/2 korzenia
  •  ziemniaki – 4 sztuki
  • groszek – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • por – 2 sztuki
  • ogórki kiszone – 4-5 sztuk
  • jajka – 4 sztuki
  • sól, pieprz do smaku –
  • majonez gotowy –
  • śmietana – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki umyć i razem ugotować w jednym garnku z niewielka ilością soli, aż będą miękkie, trzeba starać się aby jarzynki nie były twarde lub rozgotowane. Jarzyny wystudzić i obrać z łupki, następnie pokroić w drobną kosteczkę.

Pora drobno pokroić w paseczki i nasolić nie całą łyżeczką soli, odstawić na 30 min a nawet do 2 godzin.

Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę i dołożyć do jarzyn.

Kukurydzę, groszek odsączyć na sitku, dołożyć do jarzyn.

Ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody i również połączyć z jarzynami.

Pora odcisnąć i dodać do warzyw.

Wszystko razem pomieszać, doprawić solą (ostrożnie bo por będzie słony i pieprzem i dodać majonez ze śmietaną.

Sałatkę najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem, wówczas wszystko dobrze się połączy. Inaczej smakuje zaraz po zrobieniu a lepiej po kilku godzinach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *