Sałata jarzynowa inaczej, z dodatkiem świeżego pora. Por nie parzony, surowy. Sałata bardzo dobra tylko po wykonaniu muszą wszystkie aromaty dokładnie się wymieszać, ponieważ pora w salacie od razu tak intensywnie nie czuć. Najlepiej sałatę przygotować wieczorem dnia poprzedzającego kiedy chcemy ją podać.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- marchewka – 1/2 kg
- pietruszka – 1/2 kg
- seler – 1/2 korzenia
- ziemniaki – 4 sztuki
- groszek – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- por – 2 sztuki
- ogórki kiszone – 4-5 sztuk
- jajka – 4 sztuki
- sól, pieprz do smaku –
- majonez gotowy –
- śmietana – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki umyć i razem ugotować w jednym garnku z niewielka ilością soli, aż będą miękkie, trzeba starać się aby jarzynki nie były twarde lub rozgotowane. Jarzyny wystudzić i obrać z łupki, następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Pora drobno pokroić w paseczki i nasolić nie całą łyżeczką soli, odstawić na 30 min a nawet do 2 godzin.
Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę i dołożyć do jarzyn.
Kukurydzę, groszek odsączyć na sitku, dołożyć do jarzyn.
Ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody i również połączyć z jarzynami.
Pora odcisnąć i dodać do warzyw.
Wszystko razem pomieszać, doprawić solą (ostrożnie bo por będzie słony i pieprzem i dodać majonez ze śmietaną.
Sałatkę najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem, wówczas wszystko dobrze się połączy. Inaczej smakuje zaraz po zrobieniu a lepiej po kilku godzinach.