Kotlety schabowe z szynką, serem i masłem czosnkowym

Kotlety schabowe z szynką, serem i masłem czosnkowym

Polecam kotlety nadziewane serem szynką i masłem czosnkowym, trochę przy nich zabawy ale warto bo biją na kolana zwykłego kotleta schabowego.

Czas przygotowania –  40min.

Składniki

  • kotlety schabowe – 6 sztuk (schab ok. 1/2 kg)
  • szynka konserwowa – 6 plasterków
  • ser żółty – 6 plasterków
  • masło – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda

Panierka

  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Masło powinno mieć temp. pokojową.

Masło za pomocą widelca rozetrzeć, dodać zmiażdżone ząbki czosnku (czosnku dodać wedle swojego smaku), natkę pietruszki posiekać drobno i dodać do masła, doprawić delikatnie solą i pieprzem.

Kotlety schabowe rozbić na cienkie kotleciki, oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować delikatnie musztardą, na środku położyć plaster szynki, na niej plaster sera i zrobione wcześniej masło.

Kotleta dokładnie zwinąć, zabezpieczyć boki np. wykałaczką tak aby masło nie wypłynęło.

Zwinięte kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kotlety przełożyć na blaszce i podpiec do miękkości w piekarniku (ok. 30-40 min. w zależności jak grube są kotlety).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *