Polecam kotlety nadziewane serem szynką i masłem czosnkowym, trochę przy nich zabawy ale warto bo biją na kolana zwykłego kotleta schabowego.
Czas przygotowania – 40min.
Składniki
- kotlety schabowe – 6 sztuk (schab ok. 1/2 kg)
- szynka konserwowa – 6 plasterków
- ser żółty – 6 plasterków
- masło – 100 g
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- musztarda
Panierka
- bułka tarta
- jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Masło powinno mieć temp. pokojową.
Masło za pomocą widelca rozetrzeć, dodać zmiażdżone ząbki czosnku (czosnku dodać wedle swojego smaku), natkę pietruszki posiekać drobno i dodać do masła, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Kotlety schabowe rozbić na cienkie kotleciki, oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować delikatnie musztardą, na środku położyć plaster szynki, na niej plaster sera i zrobione wcześniej masło.
Kotleta dokładnie zwinąć, zabezpieczyć boki np. wykałaczką tak aby masło nie wypłynęło.
Zwinięte kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kotlety przełożyć na blaszce i podpiec do miękkości w piekarniku (ok. 30-40 min. w zależności jak grube są kotlety).