Pikantne śledzie

Pikantne śledzie

Śledzie pikantne ponieważ z dużą ilością cebuli, chrzanu. Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Dobre na przekąskę, jako sałatka i pomysł na kolację.

    Czas przygotowania – 20 min.

Składniki

  • filety śledziowe w oleju – 600 g
  • jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
  • kwaśna śmietana 18% – 1 szklanka
  • cebula – 1 sztuka
  • chrzan tarty – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Śledzie dokładnie osuszyć, odsączyć z nadmiaru oleju, całej zalewy i pokroić w większą kostkę.

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Jajka połączyć ze śmietaną,  dodać również startą na tarce  na drobnych oczkach cebulę i chrzan tarty ze słoika, (chrzanu dodać opcjonalnie do smaku). Sos doprawić solą i pieprzem.

W salaterce układać na przemiennie warstwę śledzi i sosu.

Śledzie odstawić na 1 godzinę  aby przeszły wszystkie smaki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *