Śledzie pikantne ponieważ z dużą ilością cebuli, chrzanu. Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne.
Dobre na przekąskę, jako sałatka i pomysł na kolację.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- filety śledziowe w oleju – 600 g
- jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
- kwaśna śmietana 18% – 1 szklanka
- cebula – 1 sztuka
- chrzan tarty – 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Śledzie dokładnie osuszyć, odsączyć z nadmiaru oleju, całej zalewy i pokroić w większą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Jajka połączyć ze śmietaną, dodać również startą na tarce na drobnych oczkach cebulę i chrzan tarty ze słoika, (chrzanu dodać opcjonalnie do smaku). Sos doprawić solą i pieprzem.
W salaterce układać na przemiennie warstwę śledzi i sosu.
Śledzie odstawić na 1 godzinę aby przeszły wszystkie smaki.