Polędwica wieprzowa w boczku

Polędwica wieprzowa w boczku

Polędwica wieprzowa a raczej mini roladki owinięte plastrami surowego boczku. Pycha. Bardzo delikatne mięsko z boczkiem, który podkreśla smak wieprzowiny.

Czas przygotowania –  40 min.

Składniki

  • boczek surowy/wędzony – 200 g
  • polędwica wieprzowa – 2 sztuki
  • sól, pieprz – do smaku

Marynata

  • cytryna – sok z 1 cytryny
  • kucharek/vegeta – 1 łyżka
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • liść laurowy – kilka listków
  • olej

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć.

W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, czosnek zmiażdżyć lub pokroić w plasterki wedle uznania.

Mięso natrzeć marynatom, ułożyć w misce z pozostałościami i pozostawić najlepiej na cała noc w lodówce.

Następnie polędwice pociąć na mniejsze kawałki, wielkości plastrów boczku i owinąć mięso boczkiem.

Przygotowane roladki pospinać wykałaczkami gdzie boczek się rozwija.

Roladki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 30-40 min. tak aby mięso było mięciutkie.

Polędwica wieprzowa w boczku

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *