Polędwica wieprzowa a raczej mini roladki owinięte plastrami surowego boczku. Pycha. Bardzo delikatne mięsko z boczkiem, który podkreśla smak wieprzowiny.
Czas przygotowania – 40 min.
Składniki
- boczek surowy/wędzony – 200 g
- polędwica wieprzowa – 2 sztuki
- sól, pieprz – do smaku
Marynata
- cytryna – sok z 1 cytryny
- kucharek/vegeta – 1 łyżka
- czosnek – 2-3 ząbki
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- liść laurowy – kilka listków
- olej
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, czosnek zmiażdżyć lub pokroić w plasterki wedle uznania.
Mięso natrzeć marynatom, ułożyć w misce z pozostałościami i pozostawić najlepiej na cała noc w lodówce.
Następnie polędwice pociąć na mniejsze kawałki, wielkości plastrów boczku i owinąć mięso boczkiem.
Przygotowane roladki pospinać wykałaczkami gdzie boczek się rozwija.
Roladki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 30-40 min. tak aby mięso było mięciutkie.