Smaczna, szybka surówka do obiadu. Przygotowana do żeberek panierowanych.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- por – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- koperek – pęczek
- sól, pieprz do smaku –
- oliwa z oliwek lub jogurt greki – do smaku
Sposób przygotowania
Pora obrać z wierzchnich liści, wypłukać i pokroić na drobne półplasterki.
Następnie delikatnie go nasolić i pozostawić na około 30 min.
Następnie pora zalać wrzątkiem na około 4-5 min.( i tu trzeba skosztować pora, ma być miękki i chrupiący), odcisnąć go na sitku, przełożyć do miski.
Marchewkę obrać z łupki, wypłukać i zetrze na tarce na drobnych oczkach.
Koperek wypłukać i posiekać drobno, dodać do reszty składników.
Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać oliwę z oliwek lub jogurt naturalny.