Surówka z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki

 

Smaczna, szybka surówka do obiadu. Przygotowana do żeberek panierowanych.

Czas przygotowania – 15 min.

Składniki

  • por – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • koperek – pęczek
  • sól, pieprz do smaku –
  • oliwa z oliwek lub jogurt greki – do smaku

Sposób przygotowania

Pora obrać z wierzchnich liści, wypłukać i pokroić na drobne półplasterki.

Następnie delikatnie go nasolić i pozostawić na około 30 min.

Następnie pora zalać wrzątkiem na około 4-5 min.( i tu trzeba skosztować pora, ma być miękki i chrupiący), odcisnąć go na sitku, przełożyć do miski.

Marchewkę obrać z łupki, wypłukać i zetrze na tarce na drobnych oczkach.

Koperek wypłukać i posiekać drobno, dodać do reszty składników.

Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać oliwę z oliwek lub jogurt naturalny.

Surówka z pora i marchewkiSurówka z pora i marchewki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *