SKŁADNIKI
Biszkopt biały
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Piernik
- 450 g mąki
- 220 g margaryny
- 3 łyżki miodu sztucznego
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem
- 3/4 litra mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g masła 82%
- sok z cytryny do smaku
- spirytus do smaku
Jabłka
- 2 kg jabłek szara reneta
- 3 galaretki (dowolny kolor)
- cukier do smaku
WYKONANIE
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Z podanych składników: mąki, cukru, jajek, sody, przyprawy do piernika, miodu, śmietany i margaryny zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części (można pomóc sobie w tym waga i odmierzyć równe wagi ciasta). Ciasta upiec.
Jabłka obrać z łupki, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, dodać troszkę wody i rozsrożyć na pure. Pod koniec dodać cukier do smaku. Jeżeli jabłka się zagotują, wówczas zdjąć je z ognia i dodać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.