Ciasto piernikowe z jabłkami i kremem

ciasto piernikowe z jabłkami i kremem

SKŁADNIKI

Biszkopt biały

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Piernik

  • 450 g mąki
  • 220 g margaryny
  • 3 łyżki miodu sztucznego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem

  • 3/4 litra mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła 82%
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku

Jabłka

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 3 galaretki (dowolny kolor)
  • cukier do smaku

WYKONANIE

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Z podanych składników:  mąki, cukru, jajek, sody, przyprawy do piernika, miodu, śmietany i margaryny zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części (można pomóc sobie w tym waga i odmierzyć równe wagi  ciasta). Ciasta upiec.

Jabłka obrać z łupki, podzielić na  ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, dodać troszkę wody i rozsrożyć na pure. Pod koniec dodać cukier  do smaku. Jeżeli jabłka się zagotują, wówczas zdjąć je z ognia i dodać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.

ciasto piernikowe z jabłkami i kremem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *