Ciasto z piernikami

bawole oczy

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • marmolada twarda, powidło
  • 500 ml śmietany 30%
  •  1 opakowanie śnieżki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pierniki w czekoladzie (najlepiej okrągłe) u mnie były gwiazdki
  • polewa

WYKONANIE

Biszkopt

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika, (biszkopt można upiec również w 1 blaszce a potem go przekroić na połowę).

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Na upieczony biszkopt rozłożyć cienką warstwę powidła lub twardej marmolady, ułożyć na niej pierniki w czekoladzie. Następnie ubić śmietanę, dodać do niej cukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki), opakowanie śnieżki i dokładnie wszystko ubić. Do gotowej śmietanki dodać tężejącą galaretkę i wszystko razem połączyć. Śmietankę wylać równomiernie na pierniki i całość przykryć drugim biszkoptem.

Całe ciasto udekorować polewą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *