SKŁADNIKI
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- marmolada twarda, powidło
- 500 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śnieżki
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
- pierniki w czekoladzie (najlepiej okrągłe) u mnie były gwiazdki
- polewa
WYKONANIE
Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika, (biszkopt można upiec również w 1 blaszce a potem go przekroić na połowę).
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Na upieczony biszkopt rozłożyć cienką warstwę powidła lub twardej marmolady, ułożyć na niej pierniki w czekoladzie. Następnie ubić śmietanę, dodać do niej cukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki), opakowanie śnieżki i dokładnie wszystko ubić. Do gotowej śmietanki dodać tężejącą galaretkę i wszystko razem połączyć. Śmietankę wylać równomiernie na pierniki i całość przykryć drugim biszkoptem.
Całe ciasto udekorować polewą.