Makownik z jabłkami

makownik

SKŁADNIKI

(duża blacha)

Ciasto

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Mak

  • 300 g maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku
  • 2 łyżki miodu sztucznego

Masa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • spirytus
  • sok z cytryny

Jabłka

  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 2 galaretki  (agrestowa)
  • cukier do smaku

WYKONANIE

Ciasto

Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto. Kolejno ciasto podzielić na 4 równe porcję (ja używam w tym celu wagi). Dwa placki upiec osobno, jedno wyłożyć na blachę, następnie nałożyć na nie mak i przykryć ciastem i upiec.

Mak

Mak wcześniej sparzyć, przestudzić i zmielić dwa razy maszynka do mięsa lub raz na drobnym sitku do maku. Jajka rozdzielić osobno. Żółtka  utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać miód, mak i bułkę tartą, razem wszystko wymieszać i dodać olejek migdałowy do smaku. Mak wyłożyć na ciasto, przykryć również ciastem i upiec.

Jabłka

Jabłka obrać, wypłukać i przełożyć do rondla podlać niewielka ilością wody i dusić do momentu aż jabłka się rozpadną, pod koniec duszenia dodać cukier do smaku wszystko razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać do gorących jabłek galaretki i dokładnie wymieszać. Jabłka odstawić do lekkiego stężenia.

Masa

Jedną szklankę mleka postawić w garnku i zagotować, drugą szklankę przelać do naczynia dodać budyń, cukier, mąkę pszenną, cukier waniliowy i jaka i za pomącą miksera wszystko razem połączyć, na jednolitą masę. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wówczas dodać do niego budyń i ciągle mieszać do całkowitego zgęstnienia. Gotować budyń na małym ogniu , mieszając ciągle aby nie zrobiły się grudki. Budyń po ugotowaniu przełożyć do miski przykryć go przykrywką lub folią aluminiową i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń i wszystko dokładnie utrzeć mikserem do powstania jednolitej masy. Następnie dodać sok z cytryny do smaku i ciągle ucierać i również pod koniec ucierania dodać spirytus. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzone ciasto z makiem

PRZEŁOŻENIE

Ciasto z makiem – masa – upieczone ciasto- jabłka – ciasto- wierzch udekorować np. polewą lub resztą masy jak zostanie.

makownik  z jabłkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *