SKŁADNIKI
(duża blacha)
Ciasto
- 5 szklanek mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1,5 kostki margaryny
- 8 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
Mak
- 300 g maku
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki bułki tartej
- olejek migdałowy do smaku
- 2 łyżki miodu sztucznego
Masa
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- spirytus
- sok z cytryny
Jabłka
- 1 kg jabłek (szara reneta)
- 2 galaretki (agrestowa)
- cukier do smaku
WYKONANIE
Ciasto
Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto. Kolejno ciasto podzielić na 4 równe porcję (ja używam w tym celu wagi). Dwa placki upiec osobno, jedno wyłożyć na blachę, następnie nałożyć na nie mak i przykryć ciastem i upiec.
Mak
Mak wcześniej sparzyć, przestudzić i zmielić dwa razy maszynka do mięsa lub raz na drobnym sitku do maku. Jajka rozdzielić osobno. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać miód, mak i bułkę tartą, razem wszystko wymieszać i dodać olejek migdałowy do smaku. Mak wyłożyć na ciasto, przykryć również ciastem i upiec.
Jabłka
Jabłka obrać, wypłukać i przełożyć do rondla podlać niewielka ilością wody i dusić do momentu aż jabłka się rozpadną, pod koniec duszenia dodać cukier do smaku wszystko razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać do gorących jabłek galaretki i dokładnie wymieszać. Jabłka odstawić do lekkiego stężenia.
Masa
Jedną szklankę mleka postawić w garnku i zagotować, drugą szklankę przelać do naczynia dodać budyń, cukier, mąkę pszenną, cukier waniliowy i jaka i za pomącą miksera wszystko razem połączyć, na jednolitą masę. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wówczas dodać do niego budyń i ciągle mieszać do całkowitego zgęstnienia. Gotować budyń na małym ogniu , mieszając ciągle aby nie zrobiły się grudki. Budyń po ugotowaniu przełożyć do miski przykryć go przykrywką lub folią aluminiową i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń i wszystko dokładnie utrzeć mikserem do powstania jednolitej masy. Następnie dodać sok z cytryny do smaku i ciągle ucierać i również pod koniec ucierania dodać spirytus. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzone ciasto z makiem
PRZEŁOŻENIE
Ciasto z makiem – masa – upieczone ciasto- jabłka – ciasto- wierzch udekorować np. polewą lub resztą masy jak zostanie.